Views: 98
Apostolul Pavel, sau Saul, care era numele său ebraic, s-a născut în Tars după anul 5 d.Hr. într-o familie credincioasă legii iudaice. Tatăl său era fariseu, iar Saul a fost educat respectând cu zel legea iudaică. Nu știm nimic despre mama sa, dar știm că a avut o soră. În tinerețe, Saul a studiat cu Gamaliel, un faimos doctor în drept și membru al Sanhedrinului, consiliul suprem al evreilor.
În tinerețe, Saul a devenit un mare persecutor al creștinilor. A fost martor la lapidarea lui Ștefan, primul martir creștin, și de atunci a început să-i persecute și să-i maltrateze pe toți cei care credeau în Isus ca Domn și Mântuitor. Dar într-o zi totul s-a schimbat.
În cartea Faptele Apostolilor citim povestea convertirii lui Saul. El persecutase biserica cu mare cruzime și dăruire. Cu toate acestea, întâlnirea cu Isus l-a transformat în așa fel încât Saul a devenit un mare misionar pentru Hristos și un plantator de biserici.
Pavel este cunoscut ca apostolul neamurilor, deoarece Dumnezeu l-a chemat să facă cunoscut numele Său tuturor națiunilor. El a dus Evanghelia lui Hristos la toți cu mai multă dăruire decât a avut vreodată în persecuții. În călătoriile sale, i-a încurajat pe credincioșii evrei și a ajuns la oameni din diferite națiuni cu mesajul mântuirii în Isus.
Astăzi îl cunoaștem pe Pavel în principal din cele 13 cărți ale Noului Testament scrise de el. Îl considerăm un mare erou al credinței, care L-a propovăduit pe Isus și a suferit mult de dragul Lui, până la martiriu. Pavel este probabil unul dintre cele mai admirate și cunoscute personaje biblice, un mare exemplu de viață dedicată lucrării Domnului.
Viața lui Saul din Tars
Copilăria și tinerețea sa
Saul a fost un evreu care s-a născut în Tars, un oraș din țara pe care o cunoaștem sub numele de Turcia. Vorbea ebraică, aramaică, greacă și, probabil, latină. Tatăl și familia sa erau farisei, iar Saul a primit din copilărie o instrucție strictă în privința legii. A intrat sub tutela lui Gamaliel, un renumit învățător al legii, și a crescut ca un evreu care era zelos să respecte legea lui Dumnezeu.
Acest zel l-a determinat să persecute creștinii cu hotărâre. Saul a fost prezent la lapidarea lui Ștefan, primul martir creștin. De atunci încolo, Saul a fost un distrugător de biserici: pătrundea în case, târând bărbați și femei la închisoare.
Saul îi considera pe creștini o sectă ilegală și dorea să-i distrugă. Într-o zi, s-a dus la marele preot și i-a cerut scrisori către sinagogile din Damasc pentru a-i aresta pe creștini și a-i aduce la Ierusalim.
Convertirea sa
Dar, pe drumul spre Damasc, s-a întâmplat ceva uimitor. O lumină din cer a fulgerat în jurul lui Saul cu o asemenea putere încât acesta a căzut la pământ. În același timp, a auzit o voce care îi spunea: “Saul, Saul, de ce mă prigonești?
Saul a întrebat a cui este vocea pe care o aude. Răspunsul pe care l-a primit a fost: “Eu sunt Isus, pe care tu Îl prigonești. Ridică-te și du-te în cetate, unde ți se va spune ce ai de făcut.
Viața lui Saul nu a mai fost niciodată la fel. În acea întâlnire cu Isus a fost orbit, dar Dumnezeu l-a trimis pe Anania, un creștin care locuia în Damasc, să meargă și să se roage pentru el. Anania știa de reputația de persecutor a lui Saul și avea unele rezerve. Dar Dumnezeu l-a convins spunându-i că l-a ales pe Saul ca instrument special.
Anania a ascultat de Dumnezeu și s-a dus să se roage pentru Saul, care a fost umplut de Duhul Sfânt, și-a recăpătat vederea și a fost botezat imediat. Saul a rămas în Damasc pentru câteva zile și, de la început, a început să predice în sinagogi afirmând că Isus este Fiul lui Dumnezeu.
De la persecutor la misionar pentru Hristos
Toată lumea a fost surprinsă să vadă că cel care îi persecutase cândva îl propovăduia acum pe Isus ca fiind Mesia. Încă de la început, Saul știa că nu numai că va trebui să le vorbească tuturor despre Isus, dar că va trebui să și sufere mult de dragul Evangheliei. Saul nu a vorbit despre Isus doar evreilor. Le-a vorbit mai ales grecilor și neevreilor, care îl cunoșteau după numele său roman, Paul.
Biserica a fost împrăștiată din cauza persecuțiilor, iar Pavel a început să călătorească în diferite locuri. Oriunde mergea, îi încuraja pe frații care trăiau în diaspora și, de asemenea, propovăduia Evanghelia în sinagogi și în piețe.
A lucrat făcând corturi pentru a se întreține financiar și a dus mesajul de mântuire oriunde l-a trimis Dumnezeu. Călătoriile sale l-au dus din Damasc, Ierusalim și Tars, în Cipru, Arabia, Antiohia și multe alte locuri din lumea cunoscută la acea vreme.
De dragul lui Hristos, Pavel a suferit multe flagelări, a fost bătut cu vergi, trimis în închisoare, a naufragiat de 3 ori, a fost înfometat și însetat și chiar a fost mușcat de un șarpe într-o ocazie. Cu toate acestea, el nu s-a clintit niciodată în credința sa. A rămas neclintit și a predicat despre dragostea lui Dumnezeu până la moartea sa.
Ultimii săi ani și moartea sa
De la convertirea sa, Pavel și-a dedicat viața proclamării Evangheliei lui Hristos în tot Imperiul Roman. Acest lucru i-a adus multe probleme și a fost persecutat cu înverșunare. A fost în închisoare de mai multe ori, ultima dată la Roma. Acolo s-a aflat în arest la domiciliu, cu cât mai multă libertate.
La sfârșitul cărții Faptele Apostolilor citim că Pavel i-a primit pe frații săi în credință în camera pe care o închiriase și în care și-a ispășit închisoarea. El a predicat împărăția lui Dumnezeu și a învățat despre Domnul Isus Hristos în mod liber, chiar și în timp ce a rămas prizonier. Cu siguranță, soldații care îl păzeau au auzit mesajul de mântuire.
Cu toate acestea, era vremea lui Nero, iar persecuția împotriva creștinilor devenea din ce în ce mai dură. Biblia nu spune, dar toate indiciile arată că Pavel a murit acolo, la Roma, decapitat, undeva între anii 65 – 67 d.Hr.