Stăpânirea de sine în Biblie

Visits: 57

În Biblie, stăpânirea de sine sau cumpătarea este una dintre manifestările roadei Duhului Sfânt în viața credinciosului. În termeni generali, stăpânirea de sine înseamnă să știi cum să te controlezi pe tine însuți. Cu toate acestea, în Biblie are legătură cu lucrarea Duhului Sfânt în noi. Cu cât îi mai mult ascultăm de Duhului Sfânt, cu atât mai mult creștem în domeniul stăpânirii de sine.

Galateni 5:16-25 exprimă foarte bine această idee. În fiecare credincios există o luptă între natura păcătoasă și viața plină de Duhul Sfânt. Viața păcătoasă este caracterizată de dezordine, imoralitate, satisfacerea cărnii. Viața plină de Duhul reflectă roada Duhului Sfânt, iar stăpânirea de sine este una dintre componentele acestei roade.

Semnificația biblică a stăpânirii de sine

Termenul biblic de stăpânire de sine se referă la virtutea de a fi capabili să ne controlăm impulsurile și emoțiile. Prin exercitarea stăpânirii de sine arătăm că, prin lucrarea Duhului Sfânt în noi, avem autoritate asupra cărnii noastre. Această autoritate spirituală ne dă puterea de a asculta de Dumnezeu în toate domeniile vieții noastre.

Biblia ne oferă mai multe sinonime sau fraze explicative care ne ajută să înțelegem mai bine conceptul de “stăpânire de sine”. Să ne uităm la câteva dintre ele.

Aveți răbdare:

Fii sobru (fii cumpătat sau moderat):

O calitate care ne face să creștem în cunoașterea Domnului:

A fi disciplinat:

Să știi cum să-ți controlezi trupul și să trăiești într-un mod sfânt:

Să fie înțelept în folosirea cuvintelor; să știe cum să îmblânzească limba:

Păstrați-vă o judecată sănătoasă:

Treceți cu vederea insulta sau jignirea:

Îndepărtează-te de dorințele păcătoase:

Preaiubiţilor, vă sfătuiesc ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi de poftele firii pământeşti, care se războiesc cu sufletul. (1 Petru 2:11)

Creșterea în autocontrol

Cum putem crește în domeniul stăpânirii de sine? Umplându-ne din ce în ce mai mult de Duhul Sfânt! Dacă încercăm să învingem dorințele trupești prin forțele noastre, va fi o povară grea și, mai devreme sau mai târziu, vom fi descurajați. Dar dacă Îl căutăm pe Dumnezeu în fiecare zi și Îl avem pe Duhul Sfânt ca ghid și însoțitor, vom vedea schimbări și victorii reale.

Cu toate acestea, pentru a deveni mai stăpâni pe sine, trebuie, de asemenea, să ne dorim acest lucru și să ne străduim să îl obținem. Amintiți-vă că, atâta timp cât suntem aici pe pământ, suntem într-o luptă spirituală. Există forțe spirituale care caută să ne ispitească să eșuăm (Efeseni 6:12). Prin urmare, ar trebui să fie o prioritate să-L căutăm pe Dumnezeu în fiecare zi. Pe măsură ce ne umplem de El și de puterea Sa, El ne va învăța să respingem tot ceea ce nu Îi este plăcut și ne vom exercita stăpânirea de sine.

Cum să folosim stăpânirea de sine conform Bibliei

Biblia ne învață să folosim stăpânirea de sine în domenii specifice. Să ne uităm la câteva dintre ele:

Pentru a rezista ispitei

Dumnezeu ne ajută să așteptăm ieșirea pe care ne-o va da pentru a rezista ispitei. Ce trebuie să facem noi? Să așteptăm cu credință, ținându-ne de Domnul.

Să ne controlăm caracterul

Stăpânirea de sine ne ajută să ne controlăm, să nu ne lăsăm purtați de impulsurile noastre. În loc să reacționăm imediat, ne luăm timp să analizăm situația, încercând să vedem perspectiva lui Dumnezeu și a celeilalte persoane.

Să ne controlăm emoțiile

Emoțiile noastre ne pot juca feste dacă le dăm frâu liber, iar diavolul profită de acest lucru. Haideți să ne păstrăm emoțiile sub stăpânirea Domnului. Să ne ducem frustrările la Domnul. Cereți-I să ne ajute să primim pacea Sa în mijlocul situației cu care ne confruntăm, astfel încât să putem acționa conform voinței Sale.

Să ne păzim cuvintele

Este important să veghem ca vorbele noastre să servească la zidirea și binecuvântarea altora. Ar trebui să Îi cerem lui Dumnezeu să ne păzească întotdeauna vorbirea.

Pentru a duce o viață sexuală dreaptă

Indiferent de statutul nostru marital, Biblia ne spune cum să ducem o viață sexuală sănătoasă, călăuzită de Dumnezeu. Sunt multe tentații sexuale care ne apar în viață, iar stăpânirea de sine care vine de la Dumnezeu ne ajută să rămânem credincioși în a-L onora.

Să moderăm consumul de alimente și băuturi.

În calitate de ființe umane, trebuie să mâncăm alimente și să bem apă pentru a supraviețui. Însă, în societatea modernă, mâncăm și bem adesea de plăcere și într-un mod necontrolat. Acest lucru nu este pe placul lui Dumnezeu.

Există, de asemenea, oameni care folosesc mâncarea și băutura ca pe o descărcare emoțională. Trebuie să învățăm să ne aducem nevoile emoționale în fața lui Dumnezeu și să Îi cerem să ne ajute să avem o relație sănătoasă cu mâncarea și băutura.

Stăpânirea de sine ne ajută în aceste domenii și în multe alte domenii ale vieții. Haideți să lăsăm ca Duhul Sfânt să ne umple din ce în ce mai mult în fiecare zi și să trăim o viață victorioasă spre slava lui Dumnezeu.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!