Views: 86
În Biblie, stăpânirea de sine sau cumpătarea este una dintre manifestările roadei Duhului Sfânt în viața credinciosului. În termeni generali, stăpânirea de sine înseamnă să știi cum să te controlezi pe tine însuți. Cu toate acestea, în Biblie are legătură cu lucrarea Duhului Sfânt în noi. Cu cât îi mai mult ascultăm de Duhului Sfânt, cu atât mai mult creștem în domeniul stăpânirii de sine.
Galateni 5:16-25 exprimă foarte bine această idee. În fiecare credincios există o luptă între natura păcătoasă și viața plină de Duhul Sfânt. Viața păcătoasă este caracterizată de dezordine, imoralitate, satisfacerea cărnii. Viața plină de Duhul reflectă roada Duhului Sfânt, iar stăpânirea de sine este una dintre componentele acestei roade.
Semnificația biblică a stăpânirii de sine
Termenul biblic de stăpânire de sine se referă la virtutea de a fi capabili să ne controlăm impulsurile și emoțiile. Prin exercitarea stăpânirii de sine arătăm că, prin lucrarea Duhului Sfânt în noi, avem autoritate asupra cărnii noastre. Această autoritate spirituală ne dă puterea de a asculta de Dumnezeu în toate domeniile vieții noastre.
Biblia ne oferă mai multe sinonime sau fraze explicative care ne ajută să înțelegem mai bine conceptul de „stăpânire de sine”. Să ne uităm la câteva dintre ele.
Aveți răbdare:
Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz, şi cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi. (Proverbe 16:32)
Fii sobru (fii cumpătat sau moderat):
Sfârşitul tuturor lucrurilor este aproape. Fiţi înţelepţi, dar, şi vegheaţi în vederea rugăciunii. (1 Petru 4:7)
O calitate care ne face să creștem în cunoașterea Domnului:
prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte. 5 De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; 6 cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; 7 cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni. 8 Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos. (2 Petru 1:4-8)
A fi disciplinat:
Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, dar, în aşa fel, ca să căpătaţi premiul! 25 Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. 26 Eu deci alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt. 27 Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat. (1 Corinteni 9:24-27)
Să știi cum să-ți controlezi trupul și să trăiești într-un mod sfânt:
Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră: să vă feriţi de curvie; 4 fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste, 5 nu în aprinderea poftei, ca Neamurile care nu cunosc pe Dumnezeu. (1 Tesaloniceni 4:3-5)
Să fie înțelept în folosirea cuvintelor; să știe cum să îmblânzească limba:
Cine îşi înfrânează vorbele, cunoaşte ştiinţa, şi cine are duhul potolit este un om priceput. (Proverbe 17:27)
Păstrați-vă o judecată sănătoasă:
De aceea să nu dormim ca ceilalţi, ci să veghem şi să fim treji. (1 Tesaloniceni 5:6)
Treceți cu vederea insulta sau jignirea:
Nebunul îndată îşi dă pe faţă mânia, dar înţeleptul ascunde ocara. (Proverbe 12:16)
Îndepărtează-te de dorințele păcătoase:
Preaiubiţilor, vă sfătuiesc ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi de poftele firii pământeşti, care se războiesc cu sufletul. (1 Petru 2:11)
Creșterea în autocontrol
Cum putem crește în domeniul stăpânirii de sine? Umplându-ne din ce în ce mai mult de Duhul Sfânt! Dacă încercăm să învingem dorințele trupești prin forțele noastre, va fi o povară grea și, mai devreme sau mai târziu, vom fi descurajați. Dar dacă Îl căutăm pe Dumnezeu în fiecare zi și Îl avem pe Duhul Sfânt ca ghid și însoțitor, vom vedea schimbări și victorii reale.
Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti. (Galateni 5:16)
Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă. (2 Timotei 1:7)
Cu toate acestea, pentru a deveni mai stăpâni pe sine, trebuie, de asemenea, să ne dorim acest lucru și să ne străduim să îl obținem. Amintiți-vă că, atâta timp cât suntem aici pe pământ, suntem într-o luptă spirituală. Există forțe spirituale care caută să ne ispitească să eșuăm (Efeseni 6:12). Prin urmare, ar trebui să fie o prioritate să-L căutăm pe Dumnezeu în fiecare zi. Pe măsură ce ne umplem de El și de puterea Sa, El ne va învăța să respingem tot ceea ce nu Îi este plăcut și ne vom exercita stăpânirea de sine.
Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat 12 şi ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie, 13 aşteptând fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos. (Tit 2:11-13)
Cum să folosim stăpânirea de sine conform Bibliei
Biblia ne învață să folosim stăpânirea de sine în domenii specifice. Să ne uităm la câteva dintre ele:
Pentru a rezista ispitei
Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda. (1 Corinteni 10:13)
Dumnezeu ne ajută să așteptăm ieșirea pe care ne-o va da pentru a rezista ispitei. Ce trebuie să facem noi? Să așteptăm cu credință, ținându-ne de Domnul.
Să ne controlăm caracterul
Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată şi fără ziduri. (Proverbe 25:28)
Nebunul îndată îşi dă pe faţă mânia, dar înţeleptul ascunde ocara.
(Proverbe 12:16)
Stăpânirea de sine ne ajută să ne controlăm, să nu ne lăsăm purtați de impulsurile noastre. În loc să reacționăm imediat, ne luăm timp să analizăm situația, încercând să vedem perspectiva lui Dumnezeu și a celeilalte persoane.
Să ne controlăm emoțiile
„Mâniaţi-vă, şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră 27 şi să nu daţi prilej diavolului. (Efeseni 4:26-27)
Nebunul îşi arată toată patima, dar înţeleptul o stăpâneşte. (Proverbe 29:11)
Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie; 20 căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu. (Iacov 1:19-20)
Emoțiile noastre ne pot juca feste dacă le dăm frâu liber, iar diavolul profită de acest lucru. Haideți să ne păstrăm emoțiile sub stăpânirea Domnului. Să ne ducem frustrările la Domnul. Cereți-I să ne ajute să primim pacea Sa în mijlocul situației cu care ne confruntăm, astfel încât să putem acționa conform voinței Sale.
Să ne păzim cuvintele
Cine vorbeşte mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-şi ţine buzele, este un om chibzuit. (Proverbe 10:19)
Dacă crede cineva că este religios, şi nu-şi înfrânează limba, ci îşi înşală inima, religia unui astfel de om este zadarnică. (Iacov 1:26)
Toate soiurile de fiare, de păsări, de târâtoare, de vieţuitoare de mare se îmblânzesc şi au fost îmblânzite de neamul omenesc, 8 dar limba niciun om n-o poate îmblânzi. Ea este un rău care nu se poate înfrâna, este plină de o otravă de moarte. 9 Cu ea binecuvântăm pe Domnul şi Tatăl nostru, şi tot cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuţi după asemănarea lui Dumnezeu. 10 Din aceeaşi gură iese şi binecuvântarea şi blestemul! Nu trebuie să fie aşa, fraţii mei! (Iacov 3:7-10)
Este important să veghem ca vorbele noastre să servească la zidirea și binecuvântarea altora. Ar trebui să Îi cerem lui Dumnezeu să ne păzească întotdeauna vorbirea.
Pentru a duce o viață sexuală dreaptă
Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. (1 Corinteni 7:5)
Celor neînsuraţi şi văduvelor le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine. 9 Dar, dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă. (1 Corinteni 7:8-9)
Indiferent de statutul nostru marital, Biblia ne spune cum să ducem o viață sexuală sănătoasă, călăuzită de Dumnezeu. Sunt multe tentații sexuale care ne apar în viață, iar stăpânirea de sine care vine de la Dumnezeu ne ajută să rămânem credincioși în a-L onora.
Să moderăm consumul de alimente și băuturi.
stfel, dar, fiindcă Hristos a pătimit în trup, înarmaţi-vă şi voi cu acelaşi fel de gândire. Căci cel ce a pătimit în trup a sfârşit-o cu păcatul; 2 pentru ca, în vremea care-i mai rămâne de trăit în trup, să nu mai trăiască după poftele oamenilor, ci după voia lui Dumnezeu. 3 Ajunge, în adevăr, că în trecut aţi făcut voia neamurilor şi aţi trăit în desfrânări, în pofte, în beţii, în ospeţe, în chefuri şi în slujiri idoleşti neîngăduite. (1 Petru 4:1-3)
Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuibă cu carne. 21 Căci beţivul şi cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc, şi aţipirea te face să porţi zdrenţe. (Proverbe 23:20-21)
pune-ţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom. (Proverbe 23:2)
În calitate de ființe umane, trebuie să mâncăm alimente și să bem apă pentru a supraviețui. Însă, în societatea modernă, mâncăm și bem adesea de plăcere și într-un mod necontrolat. Acest lucru nu este pe placul lui Dumnezeu.
Există, de asemenea, oameni care folosesc mâncarea și băutura ca pe o descărcare emoțională. Trebuie să învățăm să ne aducem nevoile emoționale în fața lui Dumnezeu și să Îi cerem să ne ajute să avem o relație sănătoasă cu mâncarea și băutura.
Stăpânirea de sine ne ajută în aceste domenii și în multe alte domenii ale vieții. Haideți să lăsăm ca Duhul Sfânt să ne umple din ce în ce mai mult în fiecare zi și să trăim o viață victorioasă spre slava lui Dumnezeu.