Psalmul 139: Dumnezeu cunoaște toate lucrurile și este în orice loc

Visits: 265

Acest psalm al lui David se concentrează asupra omniscienței și omniprezenței lui Dumnezeu. David reflectă și își exprimă admirația față de aceste atribute divine. În primul rând, măsura infinită a cunoașterii sau omniscienței lui Dumnezeu. Dumnezeu știe și cunoaște totul. În al doilea rând, David vorbește despre capacitatea lui Dumnezeu de a fi peste tot în același timp, despre omniprezența sa. Psalmul este scris sub forma unei rugăciuni.

Dumnezeu te cunoaște pe deplin

Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti,
ştii când stau jos şi când mă scol, şi de departe îmi pătrunzi gândul.
Ştii când umblu şi când mă culc, şi cunoşti toate căile mele.
Căci nu-mi ajunge cuvântul pe limbă, şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul. (Psalmi 139:1-4)

David își începe rugăciunea recunoscând că Dumnezeu știe totul despre toți oamenii și despre ceea ce se întâmplă în viața lor. El a aplicat această descoperire la propria viață, recunoscând că Dumnezeu l-a examinat și l-a cunoscut într-un mod foarte profund și special.

Este la fel și cu tine: nu există nimic despre tine sau despre viața ta pe care Dumnezeu să nu-l știe. El vă cunoaște cuvintele și acțiunile. El cunoaște și cele mai secrete gânduri ale tale, cele mai profunde dorințe și chiar și ceea ce nu ai gândit sau nu ai vorbit încă. Atât de imensă este cunoașterea pe care o are despre tine!

Dumnezeu vă cunoaște prezentul, trecutul și viitorul. El știe ce te motivează în orice situație, pentru că El cercetează adâncurile inimii tale. Chiar dacă tu nu înțelegi de ce te comporți într-un fel sau altul, Dumnezeu înțelege. Cunoașterea Lui despre viața ta este mult mai mare decât vei avea tu însuți vreodată.

Domnul te protejează

Tu mă înconjori pe dinapoi şi pe dinainte şi-Ţi pui mâna peste mine.
O ştiinţă atât de minunată este mai presus de puterile mele: este prea înaltă ca s-o pot prinde. (Psalmi 139:5-6)

David a continuat să vorbească despre protecția pe care i-a oferit-o Dumnezeu. Era uimit în timp ce medita la dragostea și grija părintească a lui Dumnezeu în viața lui.

Ca și în cazul lui David, nu există nicio parte a ființei tale care să poată scăpa de protecția lui Dumnezeu. El te acoperă complet și are mâna Sa asupra ta. Aceasta este imaginea unui Tată iubitor care îmbrățișează, îngrijește și protejează copilul Său iubit în orice situație. Psalmistul David a experimentat această protecție a lui Dumnezeu încă din copilărie și de-a lungul întregii sale vieți. Mulți dușmani au încercat să-i facă rău, dar Dumnezeu l-a protejat și l-a ferit de rău.

Acesta este modul în care Dumnezeu vă protejează pe voi și pe toți copiii Săi. Poate că te întrebi cum este posibil ca, dintre atâția oameni din lume în acest moment, Dumnezeu să se învrednicească să se uite la tine și să se îngrijească de tine. Iată cât de mare este dragostea Lui pentru tine! Nu încetați să vă minunați de protecția plină de iubire a Tatălui vostru ceresc. Trăiește fiecare zi în recunoștință față de El și recunoaște puterea Sa protectoare asupra vieții tale.

Dumnezeu este întotdeauna cu tine

Unde mă voi duce departe de Duhul Tău şi unde voi fugi departe de faţa Ta?
Dacă mă voi sui în cer, Tu eşti acolo; dacă mă voi culca în Locuinţa morţilor, iată-Te şi acolo;
dacă voi lua aripile zorilor şi mă voi duce să locuiesc la marginea mării,
şi acolo mâna Ta mă va călăuzi, şi dreapta Ta mă va apuca.
Dacă voi zice: „Cel puţin întunericul mă va acoperi şi se va face noapte lumina dimprejurul meu!”
Iată că nici chiar întunericul nu este întunecos pentru Tine; ci noaptea străluceşte ca ziua, şi întunericul, ca lumina. (Psalmi 139:7-12)

David și-a dat seama că nu există nicăieri în întregul univers unde prezența lui Dumnezeu să nu fie prezentă. Dumnezeu acoperă totul și este imposibil să fugi de El. Nu există persoană sau lucru ascuns sau inaccesibil, deoarece Dumnezeu este omniprezent.

Acesta ar trebui să fie un gând de pace pentru copiii lui Dumnezeu: nu există niciun loc de unde să poată scăpa sau să se ascundă de prezența lui Dumnezeu. De la Adam și Eva (Geneza 3:10) și până în zilele noastre, mulți au încercat să se ascundă de Dumnezeu, dar este imposibil. El vede totul, știe totul și este pretutindeni.

Domnul este cu voi, este cu voi în orice moment și pretutindeni. Chiar și în mijlocul întunericului fizic sau spiritual, el este alături de tine. Agățați-vă de Domnul și primiți pacea care emană din compania Lui în mijlocul oricărei situații.

Ești creația minunată a lui Dumnezeu

Tu mi-ai întocmit rinichii, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele:
Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!
Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului.
Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele. (Psalmi 139:13-16)

David vorbește despre cât de profund cunoaște Dumnezeu fiecare ființă umană din momentul conceperii. De fapt, Dumnezeu i-a dat lui David suficiente cunoștințe pentru a înțelege că Dumnezeu este cel care formează cu grijă toate părțile corpului fiecărei persoane. Aceasta înseamnă că, chiar înainte ca alții să știe de existența noastră, Dumnezeu ne cunoștea deja și lucra în noi, formându-ne. Iată cât de speciali suntem pentru el.

Îl lauzi pe Dumnezeu pentru că ești o creație admirabilă, așa cum a făcut David? Gândiți-vă la toate caracteristicile care vă fac unic. Acesta a fost planul lui Dumnezeu pentru tine. Într-o lume care încearcă să ne convingă că frumusețea sau perfecțiunea este ceea ce contează, ce vindecare aduc aceste versete! Dumnezeu te-a făcut exact așa cum ești și ești lucrarea Lui minunată. El te-a făcut pentru un scop special. Apreciați proiectul lui Dumnezeu în voi și în ceilalți oameni.

Gândurile Domnului

Cât de nepătrunse mi se par gândurile Tale, Dumnezeule, şi cât de mare este numărul lor!
Dacă le număr, sunt mai multe decât boabele de nisip. Când mă trezesc, sunt tot cu Tine. (Psalmi 139:17-18)

David recunoaște că, deși Dumnezeu cunoaște gândurile întregii omeniri, noi, oamenii, nu vom înțelege niciodată amploarea și magnitudinea gândurilor Sale. Gândurile lui Dumnezeu sunt prețioase pentru că sunt întotdeauna spre binele copiilor săi.

Ele sunt, de asemenea, nenumărate, ca nisipul mării. Dar Dumnezeu nu se gândește doar la noi: El este alături de noi, ne însoțește și este gata să ne ajute în orice moment și în orice împrejurare. David știa foarte bine că Dumnezeu nu-l va abandona niciodată. Și tu poți avea această siguranță: Domnul este și va fi mereu cu tine.

Poți să-ți duci sentimentele și frustrările la Dumnezeu

O, Dumnezeule, de ai ucide pe cel rău! Depărtaţi-vă de la mine, oameni setoşi de sânge!
Ei vorbesc despre Tine în chip nelegiuit, Îţi iau Numele ca să mintă, ei, vrăjmaşii Tăi!
Să nu urăsc eu, Doamne, pe cei ce Te urăsc şi să nu-mi fie scârbă de cei ce se ridică împotriva Ta?
Da, îi urăsc cu o ură desăvârşită; îi privesc ca pe vrăjmaşi ai mei. (Psalmi 139:19-22)

Tonul acestor versete este total diferit de cel al versetelor anterioare. David era frustrat de răutatea celor răi și de felul în care vorbeau despre Dumnezeu și și-a vărsat frustrarea pe el. David a văzut oameni care Îl urau și Îl respingeau pe Dumnezeu și asta i-a indignat inima.

Ceea ce este interesant de remarcat este încrederea pe care David o avea în Dumnezeu. El știa că își poate duce emoțiile și frustrările la Domnul. Dumnezeu ne cunoaște deja emoțiile, dar îi place să fim sinceri, să ne împărtășim poverile cu El. Nu trebuie să ne ascundem emoțiile în fața lui Dumnezeu, ci putem să i le aducem și să-i cerem să ne ajute să le gestionăm după bunul plac.

Rugăciune către Domnul

Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Încearcă-mă şi cunoaşte-mi gândurile!
Vezi dacă sunt pe o cale rea, şi du-mă pe calea veşniciei! (Psalmi 139:19-22)

Aici David își încheie rugăciunea cu o cerere cu totul specială: Îi cere lui Dumnezeu să-i cerceteze inima și gândurile. El știa că și el era un păcătos, că era un om imperfect și că avea nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a trăi în mod corect. De asemenea, știa că Dumnezeu îl cunoștea în adâncul ființei sale mult mai bine decât se cunoștea el însuși.

David a vrut să-i placă lui Dumnezeu și a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru a putea umbla pe calea cea bună, plăcându-I în toate. Dorința lui era să trăiască mereu în ascultare de Dumnezeu pentru a se putea bucura în inima sa.

Vrei să trăiești după voia lui Dumnezeu și să-I placi în toate? Mergeți la Tatăl în rugăciune pentru a-L ruga să vă examineze și să vă arate ce trebuie să îmbunătățiți, să schimbați sau să părăsiți. Dumnezeu vrea să te ajute să mergi pe calea Lui dreaptă și să acționezi întotdeauna conform poruncilor Sale. Este pace în ascultarea față de Tatăl!

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 0 Promedio: 0]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!