¿Cum să identificăm profeții falși în biserică?

Views: 19

Isus ne-a avertizat că vor veni “Hristoși falși și profeți falși” care vor încerca să-i înșele chiar și pe cei aleși (Matei 24:23-27). Cea mai bună apărare pe care o poți avea împotriva minciunii și a învățătorilor falși este să cunoști adevărul. Pentru a descoperi ce nu este de la Dumnezeu trebuie să studiezi adevăratul cuvânt al lui Dumnezeu (2 Timotei 2:15), să faci un studiu biblic pentru a identifica doctrina falsă. De exemplu, un credincios care a citit activitățile Tatălui, Fiului și Sfântului Duh în Matei 3:16-17 va pune imediat la îndoială orice doctrină care neagă Trinitatea. Prin urmare, “primul pas” este să studiem Biblia și să judecăm toate învățăturile în lumina a ceea ce spune Scriptura.
Isus a spus că “după roade veți cunoaște pomul” (Matei 12:33). Atunci când căutăm “roadele”, iată trei teste specifice pe care trebuie să le aplicăm oricărui învățător pentru a determina veridicitatea învățăturilor sale:

Ce spune acest învățător despre Isus? În Matei 16:15-17, Isus întreabă: “Cine zici că sunt Eu?” Petru a răspuns: “Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu cel viu”. Și din această cauză, Petru este numit “binecuvântat”. În 2 Ioan 1:9 se spune: “Oricine se rătăcește și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cine rămâne în învățătura lui Hristos are pe Tatăl și pe Fiul.

Cu alte cuvinte, Isus Hristos și lucrarea Sa de răscumpărare sunt de cea mai mare importanță; feriți-vă de oricine neagă faptul că Isus este egal cu Dumnezeu, subestimează moartea substitutivă a lui Isus sau respinge umanitatea lui Isus. 1 Ioan 2:22 spune: “Cine este mincinos, dacă nu cel ce neagă că Isus este Hristosul? Acesta este anticristul, cel care Îl neagă pe Tatăl și pe Fiul”.

Predică acest învățător Evanghelia? Evanghelia este definită ca fiind vestea bună despre moartea, îngroparea și învierea lui Isus, conform Scripturilor (1 Corinteni 15:1-4). Oricât de frumoase ar suna afirmațiile “Dumnezeu te iubește”, “Dumnezeu vrea să-i hrănim pe cei flămânzi” și “Dumnezeu vrea ca tu să prosperi”, acestea NU reprezintă mesajul complet al Evangheliei lui Hristos.

Așa cum ne avertizează Pavel în Galateni 1:7, “sunt unii care vă tulbură și vor să pervertească Evanghelia lui Hristos”. Nimeni, nici măcar un mare predicator, nu are dreptul să schimbe mesajul pe care ni l-a dat Dumnezeu. “Dacă cineva propovăduiește o altă Evanghelie decât cea pe care ați primit-o, să fie blestemat” (Galateni 1:9).

Demonstrează acest învățător calități de caracter care Îl glorifică pe Domnul? Vorbind despre învățătorii falși, Iuda 11 spune: “Vai de ei! Căci au mers pe calea lui Cain, s-au aruncat pentru câștig în rătăcirea lui Balaam și au pierit în contradicția lui Core.” Cu alte cuvinte, un învățător fals poate fi recunoscut prin mândrie (respingerea planului lui Dumnezeu de către Cain), lăcomie (profeția lui Balaam pentru bani) și răzvrătire (autopromovarea autorității lui Moise de către Core). Isus a spus să ne ferim de astfel de oameni și că îi vom cunoaște după roadele lor (Matei 7:15-20).

Pentru un studiu mai aprofundat, analizați acele cărți din Biblie care au fost scrise special pentru a combate învățăturile false din cadrul bisericii: Galateni, 2 Petru, 1 Ioan, 2 Ioan și Iuda. Este adesea dificil să recunoști un învățător fals sau un profet fals. La asta se referă expresia “lupul în haine de oaie”. Satana și demonii lui se deghizează în “îngeri de lumină” (2 Corinteni 11:14), iar “slujitorii lui se deghizează în slujitori ai dreptății” (2 Corinteni 11:15). Numai atunci când suntem pe deplin familiarizați cu adevărul vom fi capabili să recunoaștem o contrafacere.

Părerea dumneavoastră contează pentru noi
[Total: 1 Promedio: 5]

Scrie un comentariu

Aboneza-te, vei primi notificări prin email cu noile articole!