Views: 4
Biblia menționează și ne dă exemple de post total, post cu apă, post parțial și post din alte lucruri. Uneori ne întrebăm cum să postim corect pentru Dumnezeu. Postul ca și creștini ar trebui să fie făcut cu dorința de a ne apropia de Dumnezeu, de a asculta vocea Lui și de a crește în umblarea noastră cu El. Aceasta ar trebui să fie motivația noastră în post.
Postul este voluntar. Alegem să nu ținem cont pentru un timp de nevoia de a mânca, de a bea sau de orice altceva pentru a ne concentra pe hrănirea duhului nostru și a căuta prezența lui Dumnezeu într-un mod special.
1. Post complet
Acesta este cel mai radical post pe care îl putem face. Nu mănânci și nu bei nimic, corpul tău nu primește niciun nutrient. În Biblie găsim un exemplu în capitolul 4 din cartea Estera.
„Du-te, strânge pe toţi iudeii care se află în Susa şi postiţi pentru mine, fără să mâncaţi, nici să beţi, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Şi eu voi posti odată cu slujnicele mele; apoi voi intra la împărat, în ciuda legii; şi, dacă va fi să pier, voi pieri.” (Ester 4:16)
Estera, slujnicele ei, Mardoheu și toți evreii din orașul Susa au hotărât să nu mănânce și să nu bea nimic timp de trei zile și trei nopți înainte ca Estera să meargă să vorbească cu regele. Ea urma să pledeze pentru viața poporului ei. Putem vedea că acesta este un post foarte radical, dar situația critică o cerea.
Postul total ar trebui să fie făcut doar pentru perioade scurte de timp, de exemplu, 6, 12 sau 24 de ore. Este foarte important să nu faceți acest tip de post mai mult de trei zile. Este recomandabil să îl faceți sub supraveghere medicală, deoarece organismul nu primește niciun nutrient și poate fi periculos pentru sănătate.
2. Postul cu apă
Acesta este cel mai cunoscut tip de post. Nu mâncați nimic, dar puteți bea apă. Permițând hidratarea, poate fi puțin mai lung decât un post total, dar este, de asemenea, recomandabil să consultați un medic, mai ales dacă intenționați să stați pe apă mai mult de două zile.
Se crede că acesta este postul pe care Iisus l-a ținut timp de 40 de zile chiar înainte de a-și începe slujirea. Evangheliile menționează că Iisus a încetat să mănânce și îi era foame, dar nu spun că îi era sete. Citim în Evanghelia după Luca:
Isus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustiu, 2 unde a fost ispitit de diavolul timp de patruzeci de zile. N-a mâncat nimic în zilele acelea; şi, după ce au trecut acele zile, a flămânzit. (Luca 4:1-2)
Unii oameni aleg să includă sucuri de fructe sau apă cu picături de lămâie atunci când fac acest post.
3. Postul parțial
Postul parțial este un tip de dietă care presupune eliminarea anumitor tipuri de alimente. Ideea este de a mânca simplu pentru a menține funcționarea organismului, fără a mânca în exces sau de plăcere. În Biblie găsim exemplul lui Daniel, cum a practicat acest post timp de trei săptămâni.
Daniel a renunțat să mai mănânce alimente speciale (elaborate sau gustoase) și carne. De asemenea, el a încetat să mai bea vin. Acest post al lui Daniel este bine cunoscut și urmat, deoarece este mai puțin radical. Este mai ușor pentru persoanele care au o problemă de sănătate care nu le permite să facă alte tipuri de post.
„În vremea aceea, eu, Daniel, trei săptămâni am fost în jale. 3 N-am mâncat deloc bucate alese, nu mi-a intrat în gură nici carne, nici vin şi nici nu m-am uns deloc, până s-au împlinit cele trei săptămâni. (Daniel 10:2-3)
Acest post poate fi mai lung, deoarece sunt eliminate doar anumite tipuri de alimente și organismul este mai puțin uzat. Unii oameni decid să renunțe la carne, alții renunță la deserturi, dulciuri sau bomboane. Este destul de comun să beți doar apă în loc de sucuri sau băuturi răcoritoare în timpul acestui post.
4. Postul de la alte lucruri
Biblia menționează un alt tip de post care nu are nimic de-a face cu mâncarea. Este vorba despre renunțarea la lucruri care nu sunt mâncare pentru o perioadă de timp. De exemplu, Daniel a încetat să mai folosească parfum atunci când a făcut postul parțial de trei săptămâni (Daniel 10:2-3).
În 1 Corinteni 7:5 găsim, de asemenea, exemplul abținerii de la relațiile sexuale în căsnicie pentru o scurtă perioadă de timp pentru a se dedica rugăciunii. Acest lucru trebuie să fie făcut de comun acord de către cuplu.
Astăzi vedem oameni care aleg să se abțină de la social media sau de la televizor pentru câteva zile, deoarece doresc să folosească acest timp pentru a-și aprofunda relația cu Dumnezeu și pentru a se concentra pe căutarea voinței Sale. Acest tip de post poate fi cuplat cu un post parțial.
Dumnezeu ne cheamă la pocăință și post
„Dar chiar acum, zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine cu toată inima, cu post, cu plânset şi bocet!” (Ioel 2:12)
Acest verset este o chemare urgentă și plină de dragoste din partea lui Dumnezeu către poporul Său. Nu este un simplu avertisment, ci o invitație de a se întoarce la inima Tatălui. În mijlocul judecății, al distrugerii sau al momentelor dificile, Dumnezeu nu dorește pedeapsă, ci restaurare. El dorește ca noi să ne întoarcem la El din toată inima, nu doar cu cuvinte sau acte exterioare, ci cu sinceritate, umilință și pocăință autentică.
Expresia „cu post, plâns și tânguiri” vorbește despre o atitudine profundă a sufletului. Nu ritualul este cel care contează, ci transformarea interioară. Postul nu este din obligație, ci din dorința de a-L căuta pe Dumnezeu mai presus de orice. Plânsul și tânguirea nu sunt din disperare, ci din recunoașterea faptului că nu am reușit să îndeplinim voia Lui.
Acest verset ne reamintește că nu este niciodată prea târziu să ne întoarcem la Dumnezeu. Indiferent cât de departe am mers, El continuă să spună: „Acum… întoarce-te la Mine. Este o ocazie constantă de a reseta, de a curăța inima și de a îmbrățișa din nou scopul lui Dumnezeu în viața noastră.
Oricare ar fi postul pe care îl alegem, cel mai important lucru este să folosim acel timp pentru a-L căuta mai mult pe Dumnezeu. Accentul ar trebui să fie pus pe petrecerea timpului cu El, pe rugăciune, închinare și citirea Cuvântului Său. Ar trebui să fie un timp în care orice altceva trece în plan secund pentru a ne bucura să-L ascultăm pe Tatăl nostru și să primim ceea ce El vrea să ne dea.